Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

4ο Δημ. Σχ. Νίκαιας
Σχολικό Παζάρι 19/12/2008

2009 ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ
(Χ)ΡΥΣΕΣ
(Ρ)ΟΔΙΝΕΣ
(Ο)ΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ
(Ν)ΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ
(Ι)ΔΑΝΙΚΕΣ
(Α)ΛΗΘΙΝΕΣ

(Π)ΟΛΥΤΙΜΕΣ
(Ο)ΜΟΡΦΕΣ
(Λ)ΑΜΠΕΡΕΣ
(Λ)ΕΥΚΕΣ
(Α)ΠΙΘΑΝΕΣ
Ευχές για υγεία και ευτυχία σε εσάς και τους δικούς σας

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Το περιεχόμενο που ακολουθεί αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια των μαθητών της Στ΄τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου της Νίκαιας με σκοπό να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας μέσα από τα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της Νίκαιας
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ
(ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ)
Η πλατεία Δαβάκη πήρε το όνομά της από τον Κωνσταντίνο Δαβάκη ο οποίος ήταν συνταγματάρχης του πεζικού και ήρωας του αλβανικού μετώπου το 1940. Γεννήθηκε στα Κεχριάνικα της Λακωνίας το 1897 και πέθανε στην Αδριατική θάλασσα το Ιανουάριο του 1943
Ο Κων/νος Δαβάκης έλαβε μέρος στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του. Παράλληλα όμως η υγεία του βλάφτηκε σοβαρά από ασφυξιογόνα αέρια. Ενώ νοσηλευόταν οι Ιταλοί τον συνάλλαβαν και τον είχαν ως όμηρό τους Κατά την μεταφορά των συλληφθέντων το ατμόπλοιο που τους μετέφερε τορπιλίστηκε από συμμαχικό υποβρύχιο και βυθίστηκε ανοιχτά της Αδριατικής θάλασσας. Το πτώμα του Δαβάκη βρέθηκε και τάφηκε στην Αυλώνα. Μετά το θάνατό του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το αργυρό μετάλλιο αυτοθυσίας και δρόμοι και πλατείες φέρουν το όνομά του.
ΟΔΟΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ιστορική γεωγραφική περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Βαλκανικής χερσονήσου. Καταλαμβάνει μέρος της βορειοανατολικής Ελλάδας, της νότιας Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.
Η Θράκης, λόγω της θέσης της στο σημείο που ενώνονται δύο θάλασσες και δύο ήπειροι, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χερσονήσου του Αίμου.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Ηρωίδα της πρόσφατης ιστορίας μας. Γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη. Υπήρξε η ψυχή της αντίστασης την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής και το φαρμακείο του άντρα της στην Πατησίων έκρυβε και φυγάδευε Άγγλους στρατιωτικούς. Αργότερα συγκρότησε την παράνομη οργάνωση
« Μπουμπουλίνα» Η οργάνωση είχε χαρακτήρα κατασκοπευτικό και αποστολής πληροφοριών. Με την οργάνωση αυτή κατάφερνε να παίρνει πληροφορίες από το αρχηγείο των Γερμανών , από το Ναυαρχείο και από το Ιταλικό φρουραρχείο.
Στις 23 Οκτωβρίου 1941 την συνέλαβαν και μετά από 8 μήνες κράτηση την ελευθέρωσαν και άρχισε πάλι τη δράση της. Το 1944 όμως κλονίστηκε η υγεία της και αναγκάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Στις 11 Ιουλίου 1944 την συνέλαβαν και στις 8 Σεπτέμβρη 1944 τη εκτέλεσαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
ΟΔΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ
Πόλη της Τουρκίας, που βρίσκεται στην αρχαία Καπαδοκία της Μ. Ασίας. Έχει γύρω στους 170.000 κατοίκους. Ανήκει στις αναπτυγμένες πόλεις της Τουρκίας. Εκεί το 625 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πέτυχε την πρώτη του νίκη εναντίον των Περσών. Οι περισσότεροι κάτοικοι της ήταν Έλληνες , αλλά μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1922 την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΠΡΑΞΗ

  Παραγωγή γραπτού λόγου  Θέμα: «Μια καλή μου πράξη»   Πότε έκανες την πράξη; Πού έγινε η πράξη; Ποια ήταν; Να την περιγρά...