Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Επίσκεψη στη ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:  
ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΩ


 Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 επισκεφτήκαμε την Βουλή των Ελλήνων...


Πριν την επίσκεψη.....



 



Η Βουλή των Ελλήνων είναι το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το τρέχον Σύνταγμα αποτελεί απλό νομοθετικό σώμα, ο αριθμός των μελών του οποίου ορίζεται με νόμο και πρέπει να κυμαίνεται από 200 μέχρι 300. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο συγκροτείται από 300 μέλη τα οποία εκλέγονται από το εκλογικό σώμα για περίοδο τεσσάρων ετών.

Στον προαύλιο χώρο της Βουλής ....λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγηση.



Η ιστορία του Κτηρίου

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων 


 Η ξενάγηση στον χώρο της Βουλής...
Μια πρώτη ενημέρωση για την ιστορία του κτιρίου και του πολιτεύματός μας.




Από το 1836 έως το 1862

Ως τοποθεσία ανέγερσης των Ανακτόρων του Όθωνα επιλέχθηκε ο λόφος της Μπουμπουνίστρας. Θέση κομβική, σημείο κεντρικό της νέας πρωτεύουσας, ασφαλές και δροσερό, να αντικρίζει την Ακρόπολη και τις παρυφές της Αθήνας.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1836 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο υψηλότερο ανατολικό άκρο της πόλης. Τον επόμενο μήνα στην οικοδομή δούλευαν 520 άτομα. Στρατός και τεχνίτες, Γερμανοί αρχιτέκτονες, Γερμανοί, Έλληνες και Ιταλοί μάστορες συνεργάστηκαν στην κατασκευή. Με την ευκαιρία αυτή ξαναλειτούργησαν και τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη.



Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία, εγκαταστάθηκαν στην νέα τους κατοικία στις 25 Ιουλίου 1843. Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες. Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν η Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα Τροπαίων, η Αίθουσα των Υπασπιστών, σε γραμμική αλληλοδιαδοχή η Αίθουσα Χορού, η Αίθουσα Παιγνίων και η Τραπεζαρία και τα βασιλικά διαμερίσματα, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ήταν οι πολυτελέστεροι χώροι του κτηρίου. Το δεύτερο όροφο καταλάμβαναν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των Ανακτόρων.

Ακριβώς δίπλα στο κτήριο των Ανακτόρων διαμορφώθηκε, με την προσωπική φροντίδα της Αμαλίας, ο Βασιλικός Κήπος, ο οποίος κάλυπτε την έκταση που έχει μέχρι και σήμερα


 Η αίθουσα Ελευθέριου Βενιζέλου
Η εντυπωσιακη σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα του Βενιζέλου
Στο χώρο αυτό υπήρχε έκθεση αφιερωμένη στα χρόνια της δικτατορίας, της εξέγερσης των φοιτητών και στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

 

Λεπτομέρεια από την οροφή της αίθπυσας Βενιζέλου, όπου αναπαριστάται η πρόσφατη ελληνική ιστορία



Από το 1862 έως το 1922

Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1863. Ευθύς αμέσως μετά το γάμο του με την Όλγα το 1867, στο κτήριο πραγματοποιήθηκαν νέες προσθήκες και μετατροπές. Σημαντικότερη ήταν η τροποποίηση του κλιμακοστασίου της ανατολικής πτέρυγας και η δημιουργία του ορθόδοξου παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στο δεύτερο όροφο. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄, βασιλιάς ορκίστηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος και βασιλικό Ανάκτορο ορίστηκε η έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο). Στα Παλαιά, πλέον, Ανάκτορα παρέμειναν –κατά διαστήματα- μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα.




Η αίθουσα του θρόνου είναι συνέχεια της αίθουσας Βενιζέλου , η οποία αποτελούσε αίθουσα υποδοχής στα χρόνια που η Βουλή ήταν παλάτι



Μεταβατική Περίοδος

Το 1922 αποτέλεσε τομή στην ιστορία του κτηρίου. Τότε εγκαταλείφθηκε οριστικά από τη βασιλική οικογένεια, ενώ συγχρόνως οι ιστορικές συγκυρίες το οδήγησαν σε νέες χρήσεις. Κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικοί κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις που συντονίστηκαν για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προέκυψαν από τη  Μικρασιατική Καταστροφή, στεγάστηκαν στο κτήριο, μαζί με δημόσιες υπηρεσίες, που εγκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση για την κάλυψη των αυξανόμενων μόνιμων αναγκών της.

Με την απόφαση ανέγερσης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το 1928, άλλαξε η έως τότε πρόσοψη του κτηρίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.



Το περιστίλιο είναι ο χώρος που οδηγεί στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές


Από τα Παλαιά Ανάκτορα στο Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων

Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Οι εργασίες για τη μετατροπή του κτηρίου σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, αποτέλεσαν τη ριζικότερη επέμβαση σε αυτό.

 Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν χώροι γραφείων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής και στον πρώτο όροφο των υπηρεσιών της Βουλής. Στο δεύτερο όροφο διαρρυθμίστηκαν χώροι στέγασης της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο ανακαινισμένο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων εγκαταστάθηκε η Γερουσία, καθώς και η Βιβλιοθήκη και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 1934, το οποίο παρέμεινε στο κτήριο έως το 1992. Την 1η Ιουλίου 1935 η Ε΄ Εθνοσυνέλευση άρχισε πανηγυρικά τις εργασίες της στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας. Από το 1935 έως σήμερα, στο Κτήριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων.


 Η αίθουσα της ολομέλειας
 


 





 

              Τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής σήμερα

Κόμμα
Αρχηγός κόμματος
Έδρες


Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Τσίπρας Αλέξιος του Παύλου
145


Νέα Δημοκρατία
Μεϊμαράκης Ευάγγελος - Βασίλειος του Ιωάννη
75


Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Μιχαλολιάκος Νικόλαος του Γεωργίου
18


Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ.)
Γενηματά Φωτεινή του Γεωργίου
17


Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κουτσούμπας Δημήτριος του Αποστόλου
15


Το Ποτάμι
Θεοδωράκης Σταύρος του Παναγιώτη
11


Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική
Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία
Καμμένος Παναγιώτης του Ηλία
10


Ένωση Κεντρώων
Λεβέντης Βασίλης του Αποστόλου
9












Έξω από τη Βουλή



Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα
Από το 1975 γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του κτηρίου. Σκοπός είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα εργαλεία και ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός.


Σίγουρα χαρήκαμε ιδιαίτερα αυτή την ξεχωριστή εκδρομή και λύσαμε πολλές απορίες. 
Η εκδρομή στη Βουλή αποτελεί κάτι το ξεχωριστό και για τον λόγο αυτό θα επιδιώκουμε να πηγαίνουμε εκεί, διότι το κτίριο είναι μέρος της ιστορίας μας , αλλά και  ένας  θεσμός του πολιτεύματός μας. Αξίζει λοιπόν  ο κάθε μαθητής να έχει ως βίωμα του αυτήν την επίσκεψη


ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΠΡΑΞΗ

  Παραγωγή γραπτού λόγου  Θέμα: «Μια καλή μου πράξη»   Πότε έκανες την πράξη; Πού έγινε η πράξη; Ποια ήταν; Να την περιγρά...